SD-kort (Secure Digital) laves af et hav af forskellige producenter og med mange forskellige hukommelseskapaciteter, hastighedsklasser og i 3 fysiske størrelser. Det kan være svært at tyde betydningen af de mange begreber, der bruges, når man taler om SD-Kort. Derfor har vi hos Blæklageret lavet en guide der forklarer de vigtigste, og mest almindelige begreber, så du er bedre klædt på til at vælge det helt rigtige SD Kort til netop din enhed.

Hvad er et SD-kort?

Et SD-kort er kameraets (eller andre devices som USB-stik, GPS etc.) hukommelse – dens “harddisk” – og det er her på, billeder/filer gemmes. Nogle kameraer har en lille indbygget hukommelse, men man skal have et SD-kort for at kunne bruge kameraet til noget fornuftigt. Der følger ofte et SD-kort med kameraet, men som du måske også har opdaget, har disse typisk mindre plads, end hvad godt er. Derfor kan det godt betale sig selv at investere i et SD-kort.

Hvad koster et SD-kort?

Heldigvis er SD-kort ret billige. Et 16 gb kan købes for langt under kr. 100, og selv det har plads til rimeligt mange billeder. Et typisk foto fylder ca.10-15 mb, så der er plads til 1.000 billeder på et 16 gb SD-kort. De største SD-kort er i dag på 512 gb.

Lagringskapacitet

Når man taler om SD-kort er der mange som bliver forvirret over udtrykkene ‘SD’, ‘SDHC’ og ‘SDXC’. Disse 3 betegnelser er anvendt til at definere de forskellige lagringskapacitetsintervaller. Herunder kan du blive klogere på forskellen mellem de forskellige varianter.

Hastighed

Ligeså vel som forskellige lagringskapaciteter, findes også forskellige hastighedsklasser i SD-kortene. Hastigheden er et udtryk for, hvor hurtig der kan læses fra kortet og skrives til kortet. Optager man fx HD-video, er det betydelige mængder data, der skal skrives til kortet. Ved 4K-video er kravene naturligvis endnu højere. Et par eksempler:

  • Class 4 understøtter 4 mb pr. sekund (alm. video)
  • Class 10 understøtter 10 mb pr. sekund (fint til HD-video)
  • UHS-I, Class 1 understøtter ligeledes 10 mb pr. sekund (fint til HD-video)